traduire

zondag 26 november 2017

Administratie, vroeger en nu .





We waren op bezoek bij Rita met oude vrienden en nog oudere vrienden, met Vlamingen en Fransen en we beklaagden  ons over zowat alles, in België en in Frankrijk.
Want er is weinig verschil als het over de administratie gaat vonden mijn vriendinnen van ginder en van hier.
En toch vond ik dat de Belgische administratie er serieus op vooruit gegaan is.
Ah ja !?
Bah ja, ik vind dat.
En als het goed is mag het ook eens gezegd worden, vind ik dan hé, persoonlijk.
En waarom vind je dat? Hé ? Want ik zal je eens iets vertellen zie....en hop, we waren weer vertrokken. Het ene verhaal al frustrerender dan het andere .

Wel, zo'n 21 jaar geleden zat ik in mijn keuken verbaasd te kijken naar een brief van het Ministerie omtrent een eventueel overlevingspensioen waar ik zou kunnen van genieten.
Er waren ondertussen zo'n 5 maand verstreken tussen het schielijk overlijden van mijn echtgenoot en het ogenblik dat ik de brief ontving.
Geblokkeerde rekeningen, leningen, hypotheken, alles liep mank.
Ik hoopte dat er nu gauw een groen licht van de dienst magistratuur zou komen, maar in plaats van een positief bericht vroeg men mij voor de 75e keer ( ik weet het, bij wijze van spreken dus...) om een papier te laten geworden. Ditmaal een bewijs dat wijlen mijn man wel degelijk gerechtelijk stagiair geweest was in Brugge. Als je bedenkt dat desbetreffende dienst hem gedurende die drie jaar stage uitbetaalde , maar dat ze nu toch nog eens heel even wilden weten of dat inderdaad wel zo geweest was, tja....
Dus ik telefoneerde. Omdat ik niet kon vatten dat ik dat bewijs moest leveren.
Het was misschien de tweede maal in 5 maand dat ik belde. Alles verliep toen met de post. Geen emails, geen GSM's, niks. Een vaste lijn en de postduif.

Tring, tring...
Met de dienst overheidspensioenen.
- Dag meneer , ik zou graag met Mevrouw X praten omtrent ene brief die ik vanmorgen gekregen heb met referte ......
Suzanne, 't is Mevrouw Meunier!
Weeral ! 
Ja Suzanne, het is in verband met de brief die ze vanmorgen kreeg....
Ik heb haar geen brief gestuurd Jos!
Ja mevrouw Meunier, Mevrouw X zegt dat ze U geen brief gestuurd heeft.
Ik had alles gehoord uiteraard en staarde verweesd naar de brief van het Ministerie.
- Ja luister mijnheer, ik zal U de brief lezen...en ik begin de brief volledig te lezen met datum, referte, enfin met alles erop en eraan.
Een ogenblik mevrouw.
Zeg Suzanne, die mevrouw heeft toch wel een brief van ons gekregen hoor, model XYZ etc etc...
Jos, ik heb haar niet geschreven , punt !
Ja Suzanne, zeg haar dat dan zelf hé!
Suzanne heeft de goedheid aan de telefoon te komen om in haar eigen woorden nogmaals te herhalen dat ze de brief die ik vanmorgen in mijn bus vond en nu in mijn handen heb NIET geschreven heeft en niet verstuurd heeft.
- Wel Mevrouw X, zei ik , Ok , maar STEL NU, hé, STEL NU dat U die brief model XYZ zou geschreven gehad hebben ( kan het voorwaardelijker? ) ...
Jaaaaaa, zegt Suzanne .
Tot mijn vreugd' is ze mee !
- Wel, moet ik dan echt naar Brugge om dat bewijs te gaan halen? Of zou ik dan bijvoorbeeld een loonbriefje van uw dienst mogen opsturen als bewijs ? .
Een loonbriefje volstaat dan,zegt Suzanne en ze legt de telefoon neer.

Meer moest het niet zijn, maar Kafka heeft er niets aan.

De drie vriendinnen zijn ondertussen onbedaarlijk aan het lachen en vragen om dit alstublieft nog eens in de blog te vertellen, want ik heb dat ooit al eens verteld, maar het menselijk geheugen is kort.

En jij vindt dat de administratie erop vooruit gaat in België?
- Zeker weten, want dat was 21 jaar geleden.
Toen ik echter 11 jaar geleden beslist heb om mijn werk vaarwel te zeggen en misschien het pensioen terug op te nemen, stuurde ik een mail naar de dienst van Suzanne en Jos. Nu, misschien werkten ze er niet meer of misschien waren zij ook mijn naam vergeten na al die jaren .
Ik vroeg of ik er opnieuw zou kunnen van genieten en zo ja, welke stappen ik moest ondernemen.
Dezelfde dag nog ontving ik bericht dat dit zeker mogelijk was en dat ze mijn mail doorstuurden naar de dienst berekeningen zodat ik de volgende dag ( !) zou weten hoeveel ik dan precies maandelijks zou ontvangen.
En zo geschiedde en ik zag dat het goed was....

Hoe straf is dat?

Wie durft te zeggen dat de administratie er in België niet op vooruit gegaan is heeft dus ongelijk.