traduire

dinsdag 5 mei 2015

oude buren en nieuwe buren

                                                   



- Allo Geneviève? C'est Jeanette ! Ta voisine d'en face ...

Zeg dat het niet waar is, dacht ik bij mezelf. Ik keek automatisch naar mijn polshorloge, men zegge en schrijve 13.05 u.
Voor een keer dat ik geen sïesta zou houden en de krant wou lezen.Zucht...

- Bonjour Jeanette, comment vas-tu?

-Het is maar ,zegt ze, dat de jongste zoon van Patrick, Jordan , weer is komen opdagen.
Of ik hem al gezien heb?

-Ja , Jan heeft een jonge man gezien bij onze buur Patrick, maar of dat nu Jordan is, dat wist hij niet echt. Het is zeker 7 jaar geleden dat we die nog gezien hebben in feite.

- Natuurlijk, zegt ze, hij heeft 7 jaar in de gevangenis gezeten !

Oeps, niet precies de nieuwe leuke buur. Het manneke is ondertussen 26 jaar. Dat moet geen klein misdrijf geweest zijn, als je 7 jaar vastzit op je 19...

- Tja , gaat ze verder ( je kan er tijdens haar waterval van woorden, bedenkingen, zinnen, her-formuleringen-open vragen, gesloten vragen en alles wat op dergelijke expressievormen lijkt , geen speld tussen krijgen) , en hij is me komen goedendag zeggen .
Hij vertelde dat hij uit zijn kamer gezet is in Parijs, zijn werk verloren is, hij was immers werkzaam in een keuken, maar hij deed er een stommiteit en vandaar, en nu heeft hij dus geen dak meer boven zijn hoofd en geen werk en dus is Patrick, zijn vader die net gepensionneerd is - wist je dat dat hij gepensionneerd was? - en hij zou hier komen wonen- wist je dat? - maar ja, Catherine zijn vriendin - je kent zijn vriendin toch hé, ze is wel vriendelijk, heb je ze al gezien? - wel Catherine wil niet komen zolang Jordan hier is, dus Patrick heeft zijn zoon naar zijn huis hier in Vers gebracht en hij blijft hier 2 maanden, wist je dat? Maar hij heeft geen werk, en hij heeft geen auto- ah neen, want hij heeft geen rijbewijs- en hij heeft geen bromfiets- de enige die hij ooit heeft gehad is degene die hij hier op het makrtplein heeft gejat -wist je dat?- en zelfs een fiets heeft hij niet, dus wat gaat hij hier beginnen? En trouwens , hij gaat zich vervelen en als hij zich verveelt zal hij stommiteiten doen- maar zijn vader heeft hem 500 EURO gegeven zegt hij, want hij is hier geweest he, heb ik dat al gezegd? En ik viel bijna flauw toen ik hem zag want hij heeft mij ooit bestolen in mijn huis- wist je dat? - en hij zei me ook dat hij een vechthond heeft, zo'n rothweiler en ik vroeg hem waarom heb je zo'n hond? , wel omdat hij "chef d'une bande de délinquants" is en dus heeft hij die hond nodig voor zijn "werk". Wat is dat Geneviève "délinquants?" ....ze haalt adem.

- Een delinquent is iemand die een delict begaan heeft, dus wat dat"werk " betreft .....maar hoe kan je nu zo stom zijn om ziets te zeggen ! En een rothweiler ?

- Ja, heb je hem gezien.?

-euh..

- en ik zei waarom toch zo'n gevaarlijke hond en hij zei dat hij die misschien kon verkopen voor veel geld en zijn vader had gezegd dat hij hem beter nu zou verkopen en dan kan hij zich met dat geld een brommer kopen en in elk geval heb ik gezegd dat hij met zijn hond niet naar hier moet komen of Falco zal met hem vechten, want die heeft jullie Spot ook al aangevallen hé en dus dat zei ik hem maar . Maar dan vroeg hij of hij mij met iets kon helpen en ik zei dat ik me wel zelf kon behelpen en trouwens dant mijn dochters élke dag langskomen en dus daarom bel ik...wil je aub ook zeggen dat mijn dochters élke dag komen, dan weet hij dat er hier controle is en dan komt hij misschien niet meer langs. D'ailleurs, hij moet mij niet helpen parce qu'il a un poil dans sa main, hij kan niks en is te lui om te werken. 

- zeker Jeanette, dat zal ik zeker doen.Maar ik hoop dat hij ondertussen vertrokken is...

Ik keek terloops terug op mijn polshorloge : 13.56 u...Kan je nagaan.

- en draai je deur op slot , want ik draai nooit mijn deur op slot maar nu wel.  Het is zo lang gelden dat ik je gezien heb. Tu ne veux pas des oeufs ? En Jan heeft zo'n mooie groententuin, en ik heb tomatenplantjes voor hem. Wil je er geen komen halen?

En dat deden we dus de dag nadien, vandaar de foto's...

Leuke buren hé ?

Andere buren zeiden ons dan weer dat zo'n joch niet lang  hier blijft, waar de sociale controle zo hoog is, iedereen weet ondertussen dat " Jordanneke" terug in 't land is. In Parijs ligt dat anders, daar kan je terugzijn zonder dat iemand het merkt.

Maar hier niet, neen, hier weet iedereen alles van iedereen.

Soms heeft dat ook voordelen.

                       
                                                       Jeanette woont in dit kasteeltje.
En zo zie je ons huis en de pruimenbomen eens van de andere kant !