traduire

dinsdag 3 april 2018

Ying en Yang

Maurice (2,5) en Gust (5,5)
-Waar is Gust, Stienus ? vroeg ik aan mijn schoonzoon
-Verstopt tussen de kussens van de zetel....

Ik ga hem zoeken en vind hem volledig ondergedoken in de bruine kussenmassa van de zitbank.
Ik hef de kussens één voor één op en zie hoe zijn vertrokken grimas boos naar me opkijkt.
-Ga weg mamie !!!
-Maar Gustje toch, waarom ben je zo boos?
Hij stampt in het wilde weg met zijn voeten, niks aan te doen, hij begint te huilen en ik voel me machteloos want ik begrijp de reden van zijn verdriet niet.

- Ja ,zegt Stienus, hij is zo perfectionistisch hé. Hij wou op zijn ingekleurde paastekening voor de Delhaize-wedstrijd "PAASHAAS" schrijven ,maar hij heeft de lengte van dat woord verkeerd ingeschat en dus had hij geen plaats genoeg....en dat vindt hij verschrikkelijk. Hij vindt dat hij gefaald heeft en hij kan daar niet tegen. En ik heb hem al gezegd dat dat iets heel moeilijks is, een afstand inschatten, hij wil er niets van weten. Och het zal wel overgaan Gene, zit er niet mee in.

Maar mamie zat er wel mee in.
Ik was bezorgd over de overgevoeligheid van de oudste kleinzoon en zag voor mij al talloze doemscenario's van falingen en troosteloze neerslachtigheid.
Hoe kon ik hem duidelijk maken dat je je kan en mag - en dikwijls moet -vergissen, vooraleer je "groot" bent. En dat zelfs als je volwassen bent, je nog menigmaal geconfronteerd wordt met je eigen vergissingen of verkeerde inschattingen.

- Gustje, weet je wat je de volgende keer moet doen als je een woord op een tekening wil zetten?
Gust kwam van onder de kussens vandaan.
Hij schudde van neen.
- Wel je schrijft het woord dat je wil opschrijven eerst in potlood en dan zie je of het woord genoeg plaats heeft. EN als dat niet zo is, dan neem je een gom en dan vaag je het gewoon uit en schrijf je het opnieuw, kleiner of groter, al naar gelang.
- Ja, dat is een goed idee mamie

Hij liep al een gans pak vrolijker naar zijn papa en herhaalde wat de oma had gezegd.
-Hebben wij een gom papa?
-Neen, spijtig genoeg...

- Gustje, morgen zal de mamie voor jou eens een gom en een potlood gaan kopen zie en dan kan je al je vergissingen uitwissen....

Ik was als aan de grond genageld blijven staan bij die laatste zin....mamie koopt een gom en op slag zijn al je vergissingen weggevaagd....hoe straf is dat?
de gom van de mamie

Ying.

Gustje slaapt slecht. Of eerder "licht".
Hij wordt regelmatig wakker en roept dan om zijn mama of papa.
Buikpijn, te warm, te koud, pipi doen, dorst...
Mijn dochter is vaak doodop 's morgens en ik troost haar dat dat zeker overgaat. Nog wat geduld...

Maurice slaapt goed door.
Als Gust het al te bont gemaakt heeft en Maurice ook plots rond een uur of 5 wakker schiet en om zijn "doekje" roept dat hij ergens in zijn grote bed heeft verloren , houdt Aude het niet meer.
( ' ah neen hé, die gaat toch ook niet beginnen hé, ik heb het gehad hé, ik sta niet op hoor, dat hij het zelf maar uitzoekt'  etc etc etc...ik moet er geen tekening bijmaken zeker?!)

-Doekje!!!!! ,roept Maurice een beetje indringender....

Aude wacht.
Ze hoort het kereltje uit bed kruipen en ze denkt bij zichzelf " oh neen, die komt uit zijn bed !!!!", iets wat Gustje nooit doet....
Ze denkt dat hij de deur zal opendoen en binnen de kortste keren aan haar bed zal staan ,als ze een kastdeur hoort open en dichtgaan.
En Maurice trippelt weer naar zijn bed.
Om te slapen.

Ze gaat kijken, hoe zou je zelf zijn, en ziet dat hij gewoon een nieuwe tetra doek uit de kast gehaald heeft.....

Yang.

Of hoe twee broers zo hard kunnen verschillen....
Maurice will fix it !