traduire

maandag 17 april 2017

Ceci n'est pas het Hallerbos !

Neen het is niet het Hallerbos, maar is het geen goed begin ?
Gewoon hier de berg op, en kleine anemoontjes, blauwe, welsiwaar slechts op één plekje, maar toch...


Annemie, een jeugdvriendin woont zo goed als in het Hallerbos en Hugo, mijn kozijn ook....En Annemie zond me met whatsapp een paar fotootjes van dat mooie bos waar zowat elke toerist in België dezer dagen naartoe gaat. Op de luchthaven, in de treinstations, bij de bushalte, in de toeristenbureau's, iedereen maant je aan die plek te gaan bezichtigen. Er worden zelfs pendelbussen ingelegd om er te geraken.

En ik heb hier een klein stuke Hallerbos op mijn berg. Hoe straf is dat?

En wilde orchideeën.....groene, gele, mauve, blauwe...





Allemaal op de berg.
En vanmorgen zag ik iets heel bizars : een soort vruchtje op een eikenboom.
Twee appeltjes precies.
Heel fier toonde ik de foto aan Jan.
Dat is GAL, denk ik ....


Gal? Nog nooit van gehoord. Eventjes de wikipedia bijhalen zie en inderdaad, knikkergal of galwesp... normaal in september. Het is dus de galwesp die een gaatje in de eikel maakt en daar haar eitjes dropt...
't Is natuurlijk geen Hallerbos, maar 't is toch ook een heel apart bos hoor.
En er woont daar een man in die even goed is als de wikipedia...

De knikkergal of galnoot is een gladde, ronde, 10-20 mm grote gal, die voorkomt in bladoksels van tweejarig hout van de zomer- en wintereik en wordt veroorzaakt door de galwesp Andricus kollari. De galwesp legt haar eitje in de bladoksels, waarna de boom geprikkeld wordt tot het vormen van gallen. De gal is groen, maar wordt in augustus bruin en heeft een dikke, harde wand. In de gal zit de larve van de galwesp. Eind augustus- begin september kruipt de galwesp door een op een houtworm lijkend gaatje uit de gal. De gal kan na het verlaten van de galwesp aan de boom blijven zitten.


echt Hallerbos vandaag