traduire

dinsdag 23 september 2014

De laatste tomaten

Er zijn nog wat tomaten hé, zegt Jan langs zijn neus weg.
Wat ga ik daarmee beginnen, denk ik.
Ik kan nog wat tomatencoulis maken, want Jan heeft ook ajuin en verse look.
Er zijn nog wat groene pepertjes om er een straffe "touch" aan te geven.Waarom niet?
Maar zoveel tomaten waren het nu ook weer niet. En 5 liter tomatencoulis is wat weinig om een uur aan het stereliseren te slaan.

Als ik nu eens paté zou maken, opperde ik?
Het is weer een tijdje geleden en toch altijd handig om in de reservekamer te hebben staan als er op 't onverwachts iemand binnevalt.

We zijn dus gisteren naar de markt in Caussade geweest en ik kocht er chair à saucises, poitrine de porc, eieren, barde, lard gras en lever en ik had nog fantastisch fijn spek van "le cochon noir du quercy" uit Bach. Daar zou ik eens iets mee toveren zie!

Vanmorgen ben ik rond 8.15 u begonnen en rond 15 uur zijn mijn activiteiten gestopt. Uiteraard heb ik ook middagmaal gemaakt met de restjes van gisteren, zijnde kip . Ik maakte een quiche met die kip, prei uit de tuin, kleine tomaatjes, een pepertje en een paprika. En tja, het was ok, al vond ik het iets flauwer dan als je het met spek maakt.
Maar er is niets verloren gegaan en dat vind ik zo ferm.

Ik heb 5 liter tomatencoulis en 14 potten paté.
Rond 12 uur kreeg ik telefoon van een 88 jarige vriendin uit Cahors en ik vertelde haar van de paté.
Combien de temps tu le fais bouillir, vroeg ze.
Eén uur , zei ik, tenminste dat stond op mijn receptje.
Ah non Geneviève, au moins 3 heures pour de la viande crue! Où est-ce que tu as pris cette recette, ça je n'ai jamais entendu une heure, tu te trompes ma vieille ( zij moet spreken, haar dochter is ouder dan ik !) !
Allez, drie uur dan.
En nu zijn die drie uur voorbij , de afwassen zijn gedaan, Jan is de laatste aardappelen aan het omspitten , er zijn nog enkele pompoenen die moeten bewerkt worden en dan is het over and out wat de groentenpluk betreft.

Spijtig.

Want ik hou van die bezigheden , van de hitte in de vallei en van de afkoeling van het zwembad .
Maar het is herfst.

Aan alles komt een eind.