traduire

donderdag 17 oktober 2013

Bijval en uitval

Bijval.
Neen het gaat hem niet over het feit dat ik veel "bijval" gekregen heb in Belgïe , omdat ik er bijvoorbeeld zo geweldig goed uitzag ( alhoewel!), het gaat hem over het Aalsterse woord "bijval" ( boieval) wat zoveel betekent als beleg voor de boterham of charcuterie of toespijs voor anderen dan weer.
Hoe kom ik erbij?

Als je in het buitenland verblijft zijn er zo van die zaken die je (soms) mist.
En hoewel er hier veel en lekkere charcuterie verkocht wordt is er bijvoorbeeld in geen enkele beenhouwerij filet américain préparé te koop.
Ik weet het, je zou het zelf kunnen maken,zeker met de thermomix . Zwany heeft trouwens gewoon "américainkruiden". Echt waar, ze heeft dat en bijgevolg heb ik er ook een beetje.
Maar toch, er gaat niks boven echte filet américain préparé. Dat moet niet "van de chef" zijn, want dat hebben ze ook in Belgenland , zowel zuid als noordwaarts. Gewone filet américain is genoeg.

Ze kennen hier ook geen kip curry.
Geen.
En ook geen grijze garnaalsla en het is nu net over die drie soorten bijval dat ik het wil hebben.

Want naar gewoonte ga ik de ochtend van mijn vertrek in Belgie naar de keurslager ( kennen ze hier ook niet ,maar bon) en bestel ik 250 g préparé, 250 g kip curry en 200 g garnaalsla ( voor mij) alsook lekkere Oud Amsterdam of Oud Brugge kaas in sneetjes gesneden. Vooral de variatie "in sneetjes gesneden" is belangrijk , want uiteraard hebben ze hier ook heel lekkere kaas.
Maar geen sneetjeskaas. Enkel voorverpakte Hollandse kaas van in de Carrefour en ja, daar hangt geen "authenticiteitslabel " aan hé.

Dus, zo gezegd, zo gedaan.
Alles netjes verpakt, 20 EURO kwijt, maar ik zag al de grote ogen van Jan bij al dat lekkers!

Ik was veel te vroeg op de luchthaven, doordat ik dankbaar gebruik heb gemaakt van de lift van Roel naar Berchem station, dat scheelde een station , want in Boechout weet je nooit of je veilig op de trein komt ( zie drie rubrieken eerder!).

Dus, tijd zat, nog een cola gedronken ( 3,5 EURO aub, voor een gepensionneerde een niet onaardig bedrag voor een colaatje), kruiswoordraadsel opgelost en door de check in zonder stress.
En dan naar de veiligheidscontrole.
Mijn Louis Vuitton tas wordt tegengehouden. Ik ben er gerust in.
Ze trekken de bijval eruit, scheuren de vastgeniete papieren zak uit elkaar en zeggen dan doodleuk :" sorry mevrouw, dat mag niet want dat wordt aanzien als "vloeibaar""...
Paf was ik, het wenen stond me nader dan het lachen, echt waar.
Ik dacht aan die terroristische aanslagen, mannen en vrouwen met moordwapens in hun schoenen en ondergoed, vloeibare dynamiet, noem het op en ik werd tegengehouden wegens 250 g filet américain préparé!
Ze zag het aan mijn ogen en riep er de douannier bij.
"Tja", zei de man,"het ziet er allemaal heel lekker uit mevrouw, maar we hebben er al voor onder onze voeten gehad, het mag niet. Tenzij je het wil laten inchecken..."
"Laat maar vallen" zei ik droef "en eet het zelf op, het is vers van vanmorgen"

Dat wàs bijval...

En toen ik dan rond 21 uur thuiskwam was het licht uitgevallen, dacht ik, want de grote schijnwerper werkte niet op de oprit...
En Jan kwam me tegemoet met een zaklamp: " de electriciteit is weeral uitgevallen. Dat is de tweede keer deze week. Ik heb de generator aangezet."
En hij had overal door het huis kabels gelegd met lampen aangehecht.
Speciale ontvangst. Net kerstmis!

Dat was de "uitval" van alle electriciteit , bij ons en bij de buren in de vallei. Ik merkte op dat Fernand, de gepensionneerde Sorbonneprofessor al tweemaal had gebeld op mijn GSM, om me wellicht te bellen om te vragen of ik ook zonder stroom zat.
"Il est temps que nous improvisons autre chose pour se téléphoner que les pannes d'électricité!"
Gelijk heeft hij.

En dat heeft geduurd tot 11.45u de volgende morgen, vandaag dus.
5 man die de lijnen aflopen en de boosdoener zoeken.
Takken die te zwaar doorwegen op de kabels en zo de "gaines" of beschermhoezen kapotwrijven.
Ze hebben zwaar gewerkt de mannen.
En veel bomen neergelegd.

Dus dit was het verhaal van de bijval en de uitval.
Een goed verstaander heeft niet veel woorden nodig...