traduire

woensdag 15 juli 2020

Klaagzang

Feitelijk is het allemaal begonnen toen je zei dat het lampje van de Nissan brandde, zei Jan

Inderdaad, toen is het allemaal begonnen.
Want dat lampje betekende dat de roetfilter het voor de tweede keer in het bestaan van de 4X4 begeven had en dat wou ook onmiddellijk "kassa,kassa" zeggen. Zo'n roetfilter kost al gauw 17OO EURO...Waarschijnlijk kwam het roet vast te zitten door de corona lockdown, waarbij we omzeggens zo goed als niet met de wagen hebben gereden. Onze buurman, Patrick, een autofanaat, beloofde ons met een machientje het lampje te kunnen uitzetten. Maar ook dat sloeg tegen. Zijn apparaatje herkende de Xtrail van Nissan niet. We blijven verder rijden, met het brandende lampje, totdat er een link ge-triggered wordt, zoals bijvoorbeeld de claxon die niet meer werkt, of je kan van het ene op het andere moment niet meer de 4X4 gebruiken enzovoort enzovoort, je passe les détails.

TV Vlaanderen kwam niet meer in beeld. "Weinig of geen signaal" staat er te pas en ten onpas op het scherm. We belden naar TV Vlaanderen en kregen een mevrouw aan de lijn die ons vriendelijk begeleidde met allerhande tests om tenslotte te besluiten dat onze antenne waarschijnlijk een beetje gedraaid was en dat we ze moesten "bijdraaien". We lieten mijnheer Filippi komen, een begrip die man voor alles wat met audio-visuele toestellen te maken heeft. De man kwam, zag ...en liet ons weten dat onze antenne geen millimeter verschoven was....Het zouden de bomen zijn die in de weg stonden en dus zou hij ons de naam van een boomveller doorgeven.
We belden de boomexpert die al een paar dagen later kwam kijken en ons een devis gaf die in feite hoogst redelijk was en dus begon hij aan de klus.

Na dit knappe werkje, konden we hooguit één korte week genieten van goede beeld-en ontvangst kwaliteit van TV Vlaanderen, tot we opnieuw het bericht zagen verschijnen "dat er weinig of geen signaal" is....
De boomveller kwam terug, maar raadde ons af nog meer takken te snoeien, laat staan bomen te vellen. We zouden de klus elk jaar mogen herhalen.En dat was TV Vlaanderen of de Vlaamse zenders die omzeggens zo zelden nog leuke, nieuwe, spannende, authentieke programma's uitzenden ons niet waard.

Mijnheer Filippi kwam terug en de enigste oplossing was het verzetten van de antenne.
Daar waar de antenne nu onzichtbaar is voor het oog, zal ze nu frontaal op de voorgevel geplaatst worden....Hij komt dinsdag.Het bestek is binnen.

Het "kastje" van TV Vlaanderen begon ook vervaarlijk heet te worden. Geen nood, we hadden nog een bakje boven bij de andere TV....en we bestelden uiteraard een nieuw kastje bij TV Vlaanderen ...
Ondertussen kijken we naar het VRT nieuws op BVN, en de Franse zenders kunnen we ook ontvangen, via een andere Astra ontvanger. Dus, zo erg is het ook niet.

We kochten ook een chrome cast , want je kon TV Vlaanderen toch ook via de computer casten op je TV....? Da's zeker dat, ware het niet dat ons WIFI debiet niet sterk genoeg is en de uitzendingen dus een keer of 5 onderbroken worden en je dus weer moet opstarten op je computer en je een gans stuk van de (herhalings-)film verliest. Of dat ik niet aan de computer kan zitten en iets anders kan doen dan naar die herhalingsfilm (of zijn onderbreking) te kijken.

Ik had flauwtes die zo erg waren dat ik er gewoon onpasselijk van werd. Ik dacht dat het een gevolg was van mijn operatie aan de nekwervels een vijftal jaren geleden . De huisdokter schreef net bij de lockdown pilletjes voor die me geen meter vooruit hielpen. Na de "confinement" keerde ik terug naar de dokter die me zei dat ik een agioloog moest raadplegen en een echo laten maken van mijn haarvaten. Misschien zat er een adertje gekneld? Of misschien stroomde mijn bloed niet goed? Ik kende een agioloog - je kan maar geluk hebben hé- en dus mocht ik dadelijk op onderzoek.
Je peux te rassurer Geneviève, il n'y a rien aux artères et le sang coule bien...par contre, le problème survient probablement de tes oreilles" ...en dus belde ik naar de Clinique Caves in Montauban en ik had weeral geluk zie, ik mocht de week nadien al op onderzoek....Het waren de oren, het was niks ernstigs, enkel een vervelend iets, "kristallen" in het linker oor en daarvoor moest ik bij een speciale kinesist zijn, "un kinésiste vestibulaire" in Cahors.
Het is echter niet één oor, maar je beide oren vertonen kristallen" zei de man. En dus moest ik drie keer teruggaan. Maar, ik geef het toe, de duizeligheid is verleden tijd. "C'est mieux que Lourdes, hein madame !" zei de kine en hij had gelijk.

"Mijn débroussailleur is kapot en ik heb eens gekeken op internet en bij Pole Vert hebben ze er van 650 EURO, dat zou dan dezelfde zijn als die die ik had....." , zei Jan, nadat Jacky Robert hem het droeve bericht van "onherstelbaarheid" telefonisch had meegedeeld..En dus gingen we naar Cahors en kochten we een professionele débroussailleur, want met die 1 ha pruimelaars is dat niet onnodig.



Serge Valmary, de loodgieter kwam het zwembad open leggen en er was weeral een lek aan de in-en uitgang van de stofzuiger ...
"Godvermiljaardenhé" ,hoorde ik Jan roepen. Nieuwe stukken halen in Cahors, wachten op Serge die vaak belooft om te komen maar waar je meestal lang moet op wachten vooraleer hij komt....Ondertussen tekende Jan , helemaal volgens het boekje , want technisch tekenen is zijn specialiteit tenslotte- een langere inlaat en bezorgde hij die aan de Franse buurman die een echte draaibank heeft en als er nu volgend jaar WEER een lek is aan de uitlaat van de stofzuiger, dan hebben we tenminste ons gerief. Ondertussen heeft Jan ook een putje gemaakt rond die uitlaat en er een betonnetje over gelegd....Non, mais !



Je zou denken dat daarmee het hoofdstuk van het zwembad voor dit jaar achter de rug is, mais rien n'est moins vrai.
"Ik kan de waarden niet ijken!zegt Jan met een gezicht dat op onweer staat.
Ik denk dat het de sonde is en ik ga naar Cahors om een nieuwe
" , sakkert Jan en ik kijk zelfs niet meer op van het slechte nieuws
Met de nieuwe sonde lukte het spijtig genoeg ook niet, dus heb ik een nieuw toestel moeten kopen.
Drie dagen na elkaar bellen naar Serge, de loodgieter en zie daar was hij al ....en het marcheert.!

Thibault is gisteren en vanmorgen rond 6 uur al de "taluds" komen afrijden, want dat is een té gevaarlijke klus voor Jan , zelfs met een gloednieuwe débroussailleur....

Ik heb het gevoel dat ik iets vergeten ben......verbaast jullie dat?