traduire

dinsdag 10 januari 2017

Confiture au citron et de la bergamote


Corinne had een klein geschenk voor mij. Tijdens de kerstvakantie had ze samen met haar zoon Primo confituur gemaakt van appelsien en dat is nu net mijn lievelingsconfituur. Ze stopte er nog een andere zeldzame lekkernij bij: confituur met citroen en bergamot...

En dan herinnerde ik me dat voorval met één van mijn zussen.
Want was het niet zo dat onze pa een nicht had die getrouwd was met de Hofmaarschalk van Koning Boudewijn? Wie kan dat zeggen? Ja we zijn een heel bijzondere familie vol verrassingen, of niet soms?
In elk geval, zijn nicht dus, een heel flamboyante dame, bijzonder lief en intelligent, eenvoudig en toch van wereldklasse,   ging jaarlijks op vakantie naar Nice en Monaco.
En voor ze vertrok bestelde ze steevast bij papa een handgemaakte zonnecrème op basis van bergamot. Een soort zelfbruiner avant la lettre.
Papa verklapte ons dat het dure crème was, maar ja, hoe kon het ook anders als je kind aan huis bent aan het hof?



Op een zomerdag kwamen we terug van ik weet niet waar, en één van mijn zussen was thuis gebleven. Ze zat te wenen onder het terras en toen we haar beter bekeken zagen we dat ze op grote delen van haar lichaam oranje gekleurd was....ze had er niet beter op gevonden dan pure bergamotolie op haar lichaam te smeren en dan te gaan zonnebaden..Het goedje had echter een totaal ander effect dan het door haar verhoopte resultaat.
Ik dacht dat mijn ouders een beroerte zouden krijgen. Niet zozeer om wat ze gedaan had , maar eerder omdat ze bang waren dat de kleur in haar huid gedrongen was en ze voor eeuwig en altijd vol oranje plekken zou staan.



Maar papa heeft haar gered, een beetje zoals Merlijn de tovenaar, een beetje van dit en een beetje van dat en allez, het ging er af...




Wat kinderen toch allemaal in hun hoofd halen , je mag er niet aan denken.

Citrus aurantium subsp. bergamiaDe bergamot (Citrus bergamia, ook wel Citrus aurantium subsp. bergamia) is een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht, die aan een boom groeit. De boom kan ongeveer 4 meter hoog worden.
Op basis van genetisch onderzoek uit 2000 denkt men dat de bergamot een kruising is tussen Citrus limetta, een soort limoen, en Citrus aurantium, dat is de zure sinaasappel. Onbekend is of het een spontane, natuurlijke kruising betreft. Citrus aurantium komt van oorsprong voor in zuidelijk Vietnam.
De naam bergamot is afkomstig van de plaats Bergamo in Italië. In Griekenland wordt de plant Pergamonto genoemd en men zegt dat deze naam afkomstig zou zijn van het oude Pergamon (nu Bergama in Turkije). Sommigen vermoeden dat de naam bergamot afkomstig is van het Turkse beg-armudi, wat "peer van de prins" betekent. Dit vanwege de peervormige vruchten.[1]
( alles van WIKIPEDIA )