traduire

woensdag 25 januari 2017

Mijn Dyson en ik





Maanden aan een stuk sukkelde ik  met mijn stofzuiger.
Ik vond het één van de slechtste aankopen ooit.
En één van de duurste ook, want zo'n Dyson Animal Pro kost stukken van mensen.
Maar geen zakken nodig, dus ik dacht: dat scheelt...
Tijdens de zomermaanden heb ik hem van pure misnoegdheid binnengebracht bij "la clinique du petit ménager" in Cahors en daar vertelde die man me dat ik ook op tijd en stond de filter moest uitwassen. Met rode kaken knikte ik van ja, ik deed dat wel, zeker en vast, maar er kon toch niet van mij verwacht worden dat ik die filter na elke poetsbeurt onder de kraan zou uitwassen?
En uitwassen is geen moeite, maar drogen dat ding, ho maar !!! Dat gaat zo maar niet in de winter. Dat duurt een paar dagen en er staat duidelijk op de gebruiksaanwijzing dat je geen natte filter in de stofzuiger mag steken, ah neen, dat doen we niet, toch?
Enfin, hij was nagekeken door experten , dus de fout zou zeker bij mij liggen.
Tijdens dezelfde zomermaanden had ik het er eens over met Rita , die toch dagelijks haar Dyson gebruikt in de Chambres d'hôtes. Zij was heel tevreden van het machien.
En weer dacht ik dat het enkel aan mij kon liggen.

Telkens ik de Dyson gebruikte ergerde ik me dood. Ik bleef maar met die borstels wrijven over dezelfde plek op de tapijten : niks te stofzuigen, het hondenhaar bleef erop liggen.

Ik heb een kleine Dyson handstofzuiger en die werkt perfect, dus tja. Voor de tapijten begon ik die te gebruiken.

Gisteren was ik de kamers aan het stofzuigen en was mijn geduld OP.
Ik begon tegen mezelf te spreken, gek werd ik ervan :
Nu is't gedaan ! Dit was je laatste beurt ( tegen de stofzuiger hé) ! Vanmiddag zwier ik je in de containers. En dan rijd ik naar Cahors en koop ik me een nieuwe Miele stofzuiger mét zakken. Weg ermee, ik ben toch niet gek hé ?

Als een razende kwam ik naar beneden en zei tegen Jan ,zonder zijn reactie af te wachten-mijn besluit was immers genomen- : Voilà sjoe, zeg maar dag tegen de Dyson, hij gaat naar 't stort, nu kan ik zelfs geen Onzelieveheersbeestje meer stofzuigen.

Hola, wacht even , zei Jan, als je nu niet begint te roepen dan zal ik er naar kijken, naar de filters en zo. Vraag dat gewoon !

Dat heb ik allemaal al gedaan, antwoordde ik, en ik heb het je al een paar maanden geleden gevraagd....

Hij begon eraan en na een tijdje riep hij me :
Ik heb het gevonden hé, kom eens kijken....

En daar was het probleem, tussen de zuiginstallatie en de stang, in een elleboogpijp :



Een stopsel.

Minder drinken hé Mama, schaterde Aude toen ik haar het verhaal deed.
Niks minder drinken, minder brol in huis ja, Jan spaart namelijk stoppen om de haard beter te kunnen aansteken.....en die liggen op een -voor hem- strategische plaats.

Maar niet voor de Dyson.

We zijn weer vriendjes, mijn Dyson en ik.
Oef .