traduire

donderdag 23 januari 2014

in de val...

't Is gebeurd .
Jan had me al dikwijls verwittigd dat het ooit zou gebeuren.
Dat het wel moest gebeuren.
Want hij gaat nooit op facebook.
Hij speelt ook geen onschuldige ballensspelletjes op facebook.
Hij is ernstig.
Als hij geen hout aan het zagen is, dan leest hij ernstige boeken over de oorlog, of over het higgs deeltje, of over God. Soms een detective of een thriller.
En oorloggames, waarin het van belang is zoveel mogelijk vijanden dood te schieten.
Met vreselijke achtergrondsounds ,in de zin van " Nein Heinrich ! Nicht da !!!!..." " Kill him Joe , right behind you !...taktaktaktak, rattekatak, krakkekreak..." Kanonschoten, mitraillettes, kalasjnicovs,geweren, tweelopen,eenlopen,pistolen , ik weet met moeite het verschil tussen het één en het ander.
Maar ik...
Tja, als ik niet aan het koken ben, of aan het opruimen, of met mijn vereniging bezig ben, of vooral aan de telefoon plak met vriend en vijand, tja dan...dan lees ik vooral romans , stomme romans die me een beter inzicht geven in andermans leven, die me de wereld van een andere kant laten zien, vanuit een invalshoek die me tot dan toe onbekend was.
Heel soms lees ik een non fictie boek.
Zoals " Parket Magistraal ", maar dat boeit me dan vooral omdat ik die wereld wel goed ken. En dan valt het me trouwens op dat er in die 7 jaar dat ik weg ben uit Belgïe al héél veel evranderd is op het parket. Het wordt moderner, al een geluk trouwens.Waar is de tijd dat Philippe enkel over een telefoon beschikte op zijn kabinet??? Fax, computer, GSM, maar neen dat bestond niet op het Parket van Antwerpen.

Maar goed, de spelletjes dus.
Het is iets raar maar die spelletjes maken mijn hoofd leeg.
Ik creëer dan precies ruimte in mijn hoofd. Ruimte om andere dingen te overpeinzen. En na zo'n uurtje of twee voel ik me kiplekker, dan zie ik de dingen weer van een gans andere kant. Dan heb ik een werkje bedacht en ga ik aan de slag, kortom , ik voel er mij heel goed bij.

Jan begrijpt dat niet.

Maar goed.

We kregen onze internetfactuur en die was nu 59,80 EURO. Raar want meestal is dat een constante, zo'n 31 of 32 EURO, ik wil er vanaf zijn.
Jan downloadde de factuur en we zien " vos achats de services en ligne Contact +" :2 appels de 28 min 48 min = 26,54 EURO"

Hallo ?
"En ik heb het je al gezegd, jij met je domme spelletjes, je hebt waarschijnlijk wéér" ( alleen het woordje "wéér" doet me volledig door het lint gaan, want ik heb nog NOOIT een spelletje gekocht, noch NOOIT op een aanbod van zo'n spelletje ingegaan, noch NOOIT een leven of meer ballen gekocht in een spelletje, maar goed, dat even terzijde....)" zo'n spelletje gekocht en nu zie je maar wat daarvan komt"

"Maar neen Jan"...niets hielp, hij was razend.

Ik bel naar 3900 .
Een heel vriendelijke man helpt me na 8 minuten (dat is heel lang) verder : " Madame, j'ai un lien pour voir ce qui s'est passé. C'est terriblement compliqué pour y arriver, plus compliqué on meurt, mais on va y arriver".
Ondertussen staat Jan naast mij te wieken met zijn armen in de zin van " en ? Wat is het nu ?"
Maar het duurt inderdaad een tijdje vooraleer die vriendelijke man er wijs uit raakt.
"Voilà Madame : in de maand december hebt u twee maal een test gedaan. Eénmaal een spellingstest en een andere keer een test om te weten hoe oud uw brein was. Die tests zij NIET gratis. U moet daarvoor betalen"
Ik : "...." verstomming alom, ik kon gewoon niks zeggen, want wie denkt nu zoiets...
"Mais madame, je peux verrouiller votre compte.Ik kan uw rekening sluiten, zodanig dat u dat nooit meer overkomt".
"Doen" zeg ik. Want wat kan je anders zeggen.
Redelijk schandalig dat dit via je telefoonrekening zichtbaar wordt, dan speelt Orange een vies spelletje hé?

En dus had Jan gelijk.
Ik weet niet wat ik het ergste vind, dat ik niet gezien heb dat ik moest betalen voor zo'n domme kwis of omdat Jan gelijk had?

Opgelet dus.
Want op één of andere dag lopen jullie ook in de val.

Opletten met al die kwissen dus, trouwens wie weet hoe wordt die wel gemanipuleerd, want die mannen deinzen voor niets terug!