traduire

dinsdag 14 april 2015

De juiste temperatuur



-Voor mij is het daar net niet warm genoeg, schreef ze me. En mijn man vindt dat ook. We zoeken een warmere streek, een plek die voor ons nu juist dat verschil zal uitmaken. Ergens waar het in de winter ook warm is en niet vriest.  Dat zou ideaal zijn voor mijn gewrichten en trouwens, mijn man houdt niet van de kou.

Tja, dacht ik vanmorgen rond 7.30 u toen ik de luiken opendeed, het was op dat ogenblik 16 graden , dat zal niet gemakkelijk zijn. Want in Frankrijk zijn de seizoenen echt wel voelbaar.
Dat is nu juist waar ik zo van houd, van de opeenvolging van de jaargetijden, Vivaldi op de achtergrond , het perpetuum mobile van het leven, de eeuwige terugkeer van dingen, dieren en mensen. Het sterven en wedergeboren worden .

Nu Aude en Gustje weg zijn en de rust is weergekeerd in huize Cigalou, heb ik vandaag volledig vrijaf genomen.
Ja, ik heb wel twee machines laten draaien, maar dat noem ik niet werken. EN straks maak ik een koude schotel, maar dat vind ik juist plezant.
En misschien zal ik vanavond de inhoud van de wasmanden wel strijken, als er weer niets zinnigs op TV is ( alhoewel, we hebben nog één aflevering te gaan van House of Cards ! ), maar zelfs dat vind ik niet erg tegenwoordig .
Jan zou naar Cahors gaan voor een vergadering onder de middaguurtjes en ik had mijn Tolino voor me neergezet op de eettafel, me een glas rosé ingeschonken én een glas spuitwater, kwestie van niet te overdrijven op het midden van de dag, een groot bord met roquettesla en verschillende soorten kaas klaargemaakt , de radio aangezet en ik voelde me waarachtig een gelukkig mens.
De honden bekeken me wel met lede ogen. Zou ik toch geen wandeling willen maken , want ze waren toch anderhalve dag opgesloten geweest in een kleine ruimte bij Danielle Diczy?.
Neen, ik verroerde geen vin.

Na het gezellig etentje met mezelf ging ik naar buiten om de brievenbus te lichten.
Terloops bekeek ik de thermometer : 27, 5 graden Celsius.
Djeezus, 27,5 graden Celsius op 14 april?
Wat gaat dat worden in juli ?

Maar neen, dat is niet veel voor iemand die gek is op de zon.
Het moet warmer zijn voor mijn vriendin.

Ik denk dat ze best naar Portugal verhuist, of naar Marbella bij mijn pa, daar is het altijd bloedheet zegt hij, ook in de winter . Niet dat ik altijd alles van hem geloof, maar wie weet heeft hij gelijk?

Maar 27,5 graden, dat is voor mij meer dan genoeg. De temperatuur van het zwembad vliegt de lucht in. Misschien kunnen we eind volgende week zwemmen als het weer zo aanhoudt?
Maar het kan natuurlijk warmer, dat is zeker dat, maar niet voor mij.