traduire

dinsdag 27 januari 2015

Als de rook om je hoofd is verdwenen !

De wierook rond mijn hoofd duurde één dag.
De dag erna was ik al vergeten dat ik in een boekje had gestaan.
Jij met je boekjes altijd ,zei Jan.
Je geeft daar 'k weet niet hoeveel geld aan uit en in feite betaal je de helft voor de reclame! Want die artikeltjes zijn archi kort en daar sturen ze dan een journaliste op af én een fotograaf! Kan je nagaan, wat een verspilling.
Als je mij een beetje kent, weet je dat ik dan zo op mijn paard zit dat ik begin te galopperen in alle richtingen en zeker de terriër in mij laat dat been niet meer los.
Maak er je een gedacht van Jan, na die 17 jaar dat we elkaar kennen, IK KOOP BOEKSKES en dat zal altijd zo zijn.

Mijn grootmoeder kocht boekjes, mijn groottante kocht boekjes en mijn moeder kocht boekjes....
Mijn grootmoeder "het Rijk der vrouw" , mijn groottante "mode et travaux" en "point de vue" en mijn moeder de "Figaro Littéraire" en "Paris Match "of "Jour de France".
En wij lazen elkaars 'boekjes.
En ja ik heb die "slechte "gewoonte overgenomen en ik lees ook nog heel graag "point de vue" en ik geef grif toe dat dat een "guilty pleasure" is, maar mag een mens dan geen foute keuzes maken in zijn leven?
Ik versta dat niet, zegt Jan en daar blijft het bij.
Ondertussen is deze kikker zo dik opgeblazen als een koe, van pure woede en start ik mijn onstuitbaar betoog.
Ik zie aan Jans' gezicht dat hij het zich al lelijk beklaagt dat hij ook maar iets over die boekjes heeft gezegd, maar ik heb er geen enkele compassie mee.
En jij Jan, vind je dat interessant achter een wild dier aanlopen, soms tot 3 x per week? En hoeveel kost dat? Kogels, patronen , riemen om de patronen in te houden, want die zijn uitgerokken en ik moet een nieuwe hebben, winterbotten, zomerbotten, bottines, dikke kousen, een anorak, gevoerd tegen de regen, een zomeranorak zonder voering tegen de regen, een geweer voor everzwijnen, een geweer voor reeën, een thermozak voor de "lichte maaltijd" rond het middaguur in de jachthut, de lichte maaltijd in de jachthut, de jachtvergunning, de verzekering voor de jacht, de "guettes" voor rond de benen want er zijn doornen en braamstruiken die anders je broek stuk scheuren, een jachtbroek, een regenbroek, een fleece, een jachtvest, een jachtklak, een jachthoed, een fluitje, een walkie talkie ( in Frankrijk Talkie Walkie , waarom, geen idee !) , een laserkijker voor 's nachts, één voor overdag om beter het beest te vizeren, een jeep, ah ja, een jeep, ik zou het begot nog vergeten.....

En ik, een boekske...mét commentaar, want dat kost veel voor niks.
Moet ik verder doorzeuren?
Of hebben jullie mijn stelling begrepen?

De rook om mijn hoofd is verdwenen, ik ga mijn boekske lezen zie !