traduire

zaterdag 15 juni 2013

De res nullius

Ja, ooit, heel lang geleden, woonde er in Belgenland een meisje die rechten gestudeerd had en als eerste job terechtkwam bij Royale Belge, een toen prestigieuse verzekeringsmaatschappij, met militaire hand geleid, buitengewoon hiërarchisch, "monsieur , madame", "monsieur le directeur" , "monsieur le Directeur Général" enzovoort, als je iemand aansprak.
Frans was de voertaal. En geloof het of niet, Vlamingen die als 16 jarigen binnenkwamen op de administratie leerden dat heel vlot aan. Daar was niks aan, je leerde dat gewoon .
Je stelde je daar zo weinig mogelijk vragen over, je onderging die Franse superioriteit en je was blij dat je twee of meer talen kende.
Ik werd aangeworven als RVA stagiaire. Voordeel was dat je onmiddellijk genoot van vakantie zoals iemand die een gans jaar gewerkt had. nadeel was dat je 80 % trok van de wedde die je zou verdiend hebben en dat tijdens de periode van 1 jaar.
Maar ik was pas getrouwd en heel blij met mijn job.
Ik kwam terecht op de dienst " Schade beroepsaansprakelijkheid en Familiale Aansprakelijkheid, varia"
Het gaat hem om de varia...
Ik heb heel lang "varia" behandeld.
En dat paste wonderwel bij mijn karakter: er was veel variatie.
En in die richting "varia" was er zoeits als de " BA Jacht".
En daarin leerde ik de toepassing van de "res nullius".Gaat terug tot in het "Romeinse recht", kan je nagaan. Obelix kan er van meespreken!
Res nullius = lichamelijke roerende zaak die aan niemand toebehoort, maar vatbaar is voor
toe-eigening en zal toebehoren aan de eerste persoon die ze in bezit neemt.
Bv: - wild en stromend water.
Wild behoort dus niemand toe.
En aangezien het niemand toebehoort, kan niemand je vragen iets te betalen voor een everzwijn dat je per ongeluk zou omvergereden hebben.
Maar omgekeerd is ook waar.
Aangezien het dier niemand toebehoort, kan je aan niemand schadevergoeding vragen voor de deuken in je carrosserie....
Indien er echter een klopjacht aan de gang is, en de wilde dieren dus opgejaagd worden , zodanig dat ze over de rijbaan lopen in plaats van door het bos, dan en dan alleen zou je vergoeding kunnen vragen aan de jachtorganisator, omdat hij nagelaten heeft de rijbaan te vrijwaren van overstekend wild....
Als je een omnium hebt , dan krijg je uiteraard je schade terugbetaald. Als je een "kleine omnium" hebt ook, want wildschade is daarin gedekt.
En de omniumverzekering zal zich in het tweede hierboven opgesomde geval in regres keren tegen de jachtorganisator.

Waarom mijn zus Bernadette dat nu zo moeilijk te begrijpen vindt blijft mij een raadsel.
Heb ik het zo slecht uitgelegd?
Het was een waar plezier nog eens de rechtsprincipes in "varia" te kunnen uitleggen.
Met dank aan Bernadette die gelukkig een andere richting gekozen heeft dan ik !

Zomergriep

Het is hier zooooooo warm geweest, zo'n fantastisch weer , dat ik nu onder de antibiotica zit met een soort angine/ bronchite en dat is jaren geleden.
Het begon zo'n twee dagen geleden. Ik zat 's avonds een 'onnozel' spelletje te spelen op mijn computer en plots, gans uit het niets, adem ik in, en volledig onverwacht heb ik stekende pijn in mijn keel. Ik begin te kuchen en sindsdien is dat niet meer opgehouden.
Gisteren dus naar de dokter. En ja hoor, het is gebeurd, koorts, hoesten, koude rillingen,en alles wat daarbij komt kijken.ze heeft veel zieken ,zegt ze, e dokter. De ene dag 30 graden, de dag erop 13...
Een zielig hoopje mens die dat gaat uitzieken zie.
Thee, honing, citroen én antibiotica, de dochter van haar vader waardig.
Neen ik ga niet naar mijn pa bellen, hij zou zich kunnen inbeelden dat ik de virus per telefoon doorgeef. Echt waar, die denkt dat echt !