traduire

maandag 22 september 2014

Jacht op kleinwild

Toen we zondag terugkwamen van de apéro in het dorp zagen we twee dikke fazanten langs de kant van de weg.
Ik zag aan Jan's twinkeloogjes dat die twee beestjes wel voor hem zouden kunnen zijn...straks zie, want het jachtseizoen om te jagen op klein wild is ondertussen geopend, veertien dagen later dan normaal. Waarschijnlijk omdat het nog altijd zo warm is en omdat de teelten nog op de akkers staan: maïs en zonnenbloemen staan nog rechtop en het wild springt van het ene veld in het andere: niet te doen ! zeggen de jagers.
En trouwens, voor de honden is het ook nog te heet, na een paar uur zijn ze bekaf. Je zou voor minder.

Zaterdag was Jan zijn geluk gaan beproeven op het everzwijn.
"Geen beest gezien", zei hij. Er was één exemplaar geschoten,dat wel ,maar hij, neen, hij had het niet gezien.
Dat is in feite heel dikwijls het geval.
Ik vraag me dan af wat er zo leuk is aan in een oneindig groot veld te staan waar je geen levend wezen tegenkomt gedurende een uur of vier...alleen maar staan kijken en af en toe een babbeltje slaan met je mede-vriend-jager.

Ik verdenk die mannen ervan gewoon onder mannen te willen zijn en gewoonweg een excuus te hebben ( de jacht) om een potje te zitten commeren en over politiek, Sarkozy en Hollande, de Euro, de landbouw en de andere jagers te lopen jammeren , zij het dan met een jachtgeweer op je schouder en uitgedost zoals een paracommando in volle actie. Pet, fluo vest, groene broek, groene jas, laarzen of bottines met gueuttes (scheenbeschermers) ,groene kousen, groene handschoenen...pff, uitgedost zoals we zouden kunnen stellen met "pek en veren".
Heel macho gedoe in feite.

Want als ik gewoon "onder meiden" wil zijn begrijpt Jan dat niet.
Waarom wil ik nu perse alleen met vrouwen rond de tafel zitten en eten, drinken en commeren?

Ja , waarom doen wij vrouwen dat zo graag zonder dat we daar iets anders voor moeten uitvinden, in de zin van: ik zit in de breiclub en ik heb geen wol maar dat geeft niet, anderen hebben wel een sjaal gebreid en zaterdag ga ik terug hetzelfde doen...
Vertaald : ik zit in de jachtclub en ik heb geen wild gezien, maar een ander heeft wel een everzwijn geschoten en zaterdag ga ik terug hetzelfde doen...
Zie ik dat verkeerd?
Of zie ik dat verkeerd.

Maar bon, de jager ging nu echt, voor echtig en 't echtig ,op kleinwild jagen, alleen, met zijn jachthond, Cartouche en zijn geweer.
Hij had ook een bezas meegenomen, een groene uiteraard om die schoon beestekes in te steken, eens ze zouden geschoten zijn.

Ik denk dat hij na 30 minuten al terug thuis was: geen fazant gezien en Cartouche was helemaal niet te zien, die had één of andere loopse teef ontdekt in de geburen en het kon hem in de verste verte niet bekoren om twee vette vogels te gaan zoeken voor zijn baasje.

Ik zag de ontgoochelig op Jan's gezicht.
Volgende week beter.
Denkt hij.
Ik twijfel.