traduire

dinsdag 25 augustus 2020

715 en ANTS






We kregen een brief van onze kersverse burgemeester . Hij is ook onze buur. En zo'n 13 jaar geleden verkocht hij ons het huis waarin we wonen, want hij en zijn vrouw runnen een immobiliënkantoor in het centrum van het dorp. Nu is hij net met pensioen gegaan en heeft hij dus zeeën van tijd, ah ja, hoe zou je dan zelf zijn?
Een brief van de burgemeester. Gericht aan Geneviève Vercruyce....dat is ook jaren geleden dat die combinatie op een briefhoofd stond. Bij mijn eerste werkgever, in 1979, lieten ze mij geen keuze. Ik moest en zou de naam van mijn echtgenoot gebruiken. En hier in Frankrijk besloot de ambtenaar van financiën dat die naam ook degene zou zijn die op officiële papieren gebruikt zou worden.
-Mijnheer, mijn echtgenoot is (was toen in 2007) al 11 jaar overleden.......
- En toch nemen we die naam.....

Och, dacht ik, wat nut om daarover een polemiek te beginnen hé....Nu , 13 jaar later zou ik op mijn strepen staan en eisen- non mais!!!!- om mijn eigen naam te mogen blijven dragen.

Goed, de brief, voor mij......
"Om administratieve redenen kennen we U een huisnummer toe : vanaf nu is uw adres 715, Chemin de Vers, 46170 Castelnau-Montratier -Sainte Alauzie..."

Het was nog niet genoeg dat de plaatsnaam van ons dorp zo lang is dat ze er ook nog eens de naam van een heilige aangeplakt hebben....

En dat ik 1 maand tijd had om al mijn officiële contacten te verwittigen.



Er zat ook een foldertje bij. Hoe je te werk moest gaan om je grijze kaart van je wagen aan te passen aan de adreswijziging....graaf.
En dus ben ik de ganse maandagochtend bezig geweest met aanpassingen : de Franse fiscus , orange, EDF, SAUR, AXA, CA, consulaat, Belgische banken, ziekenfonds , CPAM, en telkens voor mij, dan voor Jan. Voor de ene een mail, voor de andere via een APP, nog anderen vragen een copie van de brief van de burgemeester. Sommigen vragen dat je een formulier invult. En bijvoegt. En dan krijg je een mail terug, we hebben het gekregen maar nog niet verwerkt. Anderen vragen of je een robot bent. Nog anderen om je GSM te raadplegen want dan krijg je een code en die moet je dan vlug vlug inbrengen op het scherm en dan krijg je een een "reuze OK- bericht!" .
Soms ben je niet vlug genoeg of heb je je en letter miskeken...
Soms krijg je onmiddellijk een "flash" : ik ben er niet tot eind augustus, je kan voor al je vragen terecht op nummer......etc' 
Soms zal het een paar dagen duren eer je wijziging "zichtbaar" wordt. Ook niet erg.
Bref, enfin, kortom,  : "Moet ik er een tekening bij maken?"

En toen dat allemaal gedaan was , stond er onderaan een bericht in heel kleine lettertjes  :
 

Plus qu'une seule étape pour activer votre compte et ainsi profiter de tous les services pratiques du site https://ants.gouv.fr.

"Ants"

Nog iets waar Fransen heel goed in zijn, in afkortingen.
Even googelen en voilà :

Agence Nationale des Titres Sécurisés : "ants"

Balen, echt balen.....



 

Waarom had de burgemeester dat nu niet in zijn brief gezet of op dat foldertje?
Zo praktisch die Franse administratie.
Maar kijk, nu wonen we niet meer in een "LIEU DIT" maar in een echte straat, weg beter gezegd en we hebben een huisnummer ....Misschien vindt de pakjesdrager van TV Vlaanderen onze brievenbus en steekt hij er de decoder in die we twee maanden gelegen aankochten....." we vinden U niet!" 

Wie ook niet te vinden was maar nu plots "zichtbaar werd" voor de Belgische postbode dan, is mijn oom René in Oostduinkerke.
Die ontving verleden week mijn nieuwjaarskaart  met mijn beste wensen voor een goede gezondheid voor het jaar 2019 ( U leest het wel !!!!!2019) in de bus. Zo maar. Ondertussen is mijn tante die mede bestemmelinge was van de kaart   ondertussen   overleden. Hoe ironisch kan zoiets zijn in feite ?
De postbode , uw vriend !.


Voor al degenen die me soms een kaart of een brief sturen, het adres staat hierboven correct vermeld , het weze gezegd....

Dus dit is meteen post met een gouden tip voor al degenen die een huisnummer toebedeeld kregen in Frankenland : Ga naar service-public.fr of direct naar  https://ants.gouv.fr .en je kan bijna alles in één keer wijzigen.