traduire

zondag 10 juli 2016

Ik ga op reis en ik neem mee...


Eindelijk.
Na 9 jaar enkel de Midi-Pyrénées en België onveilig gemaakt te hebben, besloten we om onze koffers te pakken en nog meer naar het zuiden te trekken.
De zomer was de zomer niet, het regende dag in dag uit, de vergaderingen liepen op hun einde, we hadden het gevoel dat we het als het ware 'verdiend' hadden.
François, onze Franse vriend in het dorp bracht ons ooit eens een memorable fles wijn mee uit Collioure en we hadden onszelf voorgenomen ooit dat plaatsje eens te bezoeken.
Ooit...
Nu dus.
Het is één van de meest zuidelijke dorpjes , beneden Narbonne , naast Banyuls- ook heel gekend om zijn zoete donkere dessertwijn, hij gelijkt een beetje op porto, maar porto is gebakken wijn en Banyuls is gerijpte wijn- en vlak tegen de Spaanse grens.
Dominique , een andere dorpsgenoot kon ons er nog bijvertellen dat Collioure zeker de moeite waard is om in september- lors des vendanges- bezocht te worden omdat er dan feesten zijn op het strand...


En het strand dat is daar gewoon in de baai, kiezeltjes dat wel, en we zagen ons nu niet bepaald op het strand liggen , maar het had iets vredigs, iets heel rustigs, helemaal niet zoals aan de Belgische kust.
's Ochtends genoten we van een eenvoudig ontbijt - twee stukken knapperig stokbrood, boter en confituur, koffie én melk, want dat moet je er natuurlijk bijvragen in Frankrijk - aan dat strand, terwijl militairen - de para's- die daar gelegerd zijn, oefeningen moesten uitvoeren om U tegen te zeggen.





We namen het toeristisch treintje.
Ja , ik weet het, tot voor kort zou ik nooit op zo'n idioot treintje gestapt zijn - en Jan zeker niet.
Maar een maand geleden organiseerde ik voor een 20 tal vrouwen uit Rodez een bezoek aan Cahors en één van mijn vriendinnen stelde een ritje op het treintje voor....en we deden het. Wel, ik heb dingen gezien die ik na 9 jaar nog nooit gezien had . Zichten, een andere kijk op de stad, helling op en af...kortom de moeite en sindsdien ben ik fan.
Jan moest me gelijk geven en zoals hij altijd zegt Als je gelijk hebt, heb je gelijk! ( soms vraag ik hem om dat meermaals na elkaar te herhalen, zo lieflijk klinkt me dat in de oren) . We zagen Collioure vanuit de bergen, een wijds landschap vol wijngaarden aan de ene kant, een fort Saint Elme langs de andere kant en de zee, uiteraard...hemels.


Om dit reisje af te sluiten, een zicht op een molen, een "meunier" waardig....


Van daar vertrokken we naar Cadaqués in Spanje. Dat is voor morgen .