traduire

zondag 29 december 2013

het grappigste boek van 2013

Uitgerekend op de vlieghaven kocht ik zo'n drie weken geleden het grappigste boek dat ik dit jaar mocht lezen.
Onder het motto "het moet niet altijd hoogdravende litteratuur zijn" kocht ik de laatste nieuwe roman van Ilja Gort.
Ilja Gort, inderdaad, raar Nederlands mannetje met een geitensik en een grote snor , een reclameman die een heus Frans Château gekocht heeft ,ergens in de Bordeaux-streek ; een man die goeie wijn produceert "La Tulipe", een fris roséetje die we dank zij Nel al eens hebben kunnen proeven en die er best mag wezen.
Je kan hem hier niet vinden, die wijn, want Ilja Gort verkoopt alles aan Albert Heyn .
Maar goed, we hadden ooit al eens een boek van hem gelezen en dan nu dit , " de Geluksvogel" heet het.

Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij komt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een `Camping à la ferme te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland tot bizarre situaties leidt.

Een advocatenkantoor wordt met kettingzagen het bos ingestuurd, Hollandse naaktlopers biodansen in het maanlicht, een belastinginspecteur krijgt te maken met een verrassende vorm van biologische oorlogsvoering en een druivenfluisteraar zoekt de mysterieuze wijngaard met merlotdruiven van verwoestend lekkere kwaliteit.

Ilja Gort publiceerde o.a. Leven als Gort in Frankrijk, Slurp!, Slurp! 2, Ik slurp dus ik ben, Château Slurp, De nieuwe wijnsurvivalgids en De Vrouwenslagerij.

Je lacht je kapot.
Het is zo liederlijk geschreven, zo grappig verteld, zijn vergelijkingen zijn hilarisch en het is heel actueel.
Bovendien herken je het helemaal als je hier te lande woont dan toch.

Echt, lees eens iets ongecompliceerd, laat je geest eesn rusten van al dat denken en eindig of begin het jaar met een lach !
Gewoon doen !