traduire

dinsdag 20 januari 2015

FNACA !!!!!!!!!!!

Het is zoals een strijdkreet.
Ik herinner me de "Tjaka!" kreet , was dat niet één of ander beest in de zoo of zo ,of was dat die Emile Ratelband die dat voortdurend zei?
In elk geval riepen sommige medewerkers op mijn vroegere werk "Tjaka!" als ze iets bereikt hadden, een gunstig antwoord hadden gekregen, een dossier hadden afgewerkt, een deal hadden bereikt, een zaak binnenhaalden, kortom, als ze héél blij waren en wilden duidelijk maken dat ze een overwinning hadden behaald.
Toen we voor de zoveelste keer naar het jaarlijks Bal van de oudstrijders van Algerije gingen, ditmaal zonder Rita en André- want die hebben deze week wel iets beters te vieren dan een stom onnozel bal van oude mensen - maar mét Zwany en Rick, je houdt het niet voor mogelijk, maar ze waren er om ons enkel gezelschap te houden ( of we nu daar samenzitten of thuis dachten we alle 4 ) waarvoor toch nogmaals dank, bekeek ik het podium , zag de grote banieren met in keigrote letters FNACA erop en ik riep het in mijn gedachten luidop " Fnaca !!!!".
                       
                               

En ik was blij.
Want er is een heus orkest in verschrikkelijk lelijke gebloemde kostuums en van bij de eerste noot springen de oude krakers op van hun stoel en  dansen ze de polka, de wals, de samba, de tango, noem het op en ze kennen de pasjes, jawel.
Daar zouden jullie van staan te kijken !
Meestal hebben ze hun mooiste balkleren aan.
Ik was er dan ook op voorzien.
Zwany die er anders altijd uitziet als een plaatje had een sportief jeansensembletje gekozen .
Eenmaal we neerzaten aan de tafel van de burgemeester stootte ze me aan: "Waarom heb je me niet gezegd  dat we ons moesten opdirken?"
"Ja Zwaan ik zei toch dat we naar het BAL van de oudstrijders gingen? Moet ik dan zeggen dat je je moet opkleden voor een bal????"
"Ik baal als een stekker !" zei ze en ik moest zo hard lachen, want die Nederlandse uitdrukking  had ik nog nooit gehoord!
Ze had er vlug iets op gevonden en bond haar fleurig luipaardsjaaltje om haar middel.
Inventief zijn, het helpt.
                                     

   
Het eten is er altijd lekker, maar altijd té veel.


En nadat we allemaal een dansje hadden geplaatst ,waren we het er roerend over eens : je moet het eens meegemaakt hebben om te weten wat het is.
Is dat niet met alles zo, dacht ik ?
En het viel allemaal beter mee dan gedacht, zei Rick.
Leuk, echt leuk , Fnaca !!!!!
                                         


Fédération des Anciens Combattants d'Algérie