traduire

maandag 27 februari 2017

carnaval

Maurice 2017





Gisteren was er alweer niets interessants op TV.
Balen, echt waar.
Ik surfte wat op facebook en ik lees een post van mijn allereerste schoolvriendinnetje, Christine.
We waren 5 jaar en zaten naast elkaar op de laatste rij bij Juffrouw Renders. Een hele strenge juf die de akelige gewoonte had met haar regel heel hard te kletsen op haar ijzeren bureau.
Je mocht enkel naar het WC tijdens de speeltijd, maar als je 5 bent vergeet je dat al eens of verschiet je zo hard van de slag met de regel dat ...inderdaad, je het in je broek doet. Of niet, maar ik wel dus.
Ik keek naar de stoel en Christinneke ook.
Wissel gewoon je stoel met die van iemand anders ,zei ze.....
Wat ik deed en we werden vriendinnen voor het leven.
Bref.
Christine dus .
Ze was aan het kijken naar Aalst Carnaval....
Spijtig dat ik dat niet kan zien,schreef ik.
En nu?,schreef Christine, nadat ze me prompt een link gestuurd had naar lifestream ( Carnaval via livestream ! Surf naar www.aalstcarnaval.be )
Inderdaad, ik zag het allemaal. Het was 21.30 u en die stoet was nog volop bezig. Ik kon me niet herinneren dat dat vroeger zo lang duurde.
Ze hebben wat retard, zei ze, en we begonnen online de groepen te commentariëren.
Het was hilarisch, echt waar en de stoet duurde tot 22.30u. Ik mag er niet aan denken dat je van 12.30 u op de Grote Markt staat te wachten om de stoet te zien en dat je moet blijven staan gedurende 10 uur . Niet te doen.


Ik herinnerde me dat ik ooit een stukje blogde over carnaval .
Wat bleek ? Dat ik het nooit gepubliceerd had.
Het is ietwat achterhaald , maar toch blijft het actueel en vandaar dat ik het post.
Hier gaan we dan:

Carnaval 2013

Als Aalstenaar ben je daar meer op gefocused dan iemand anders. Carnaval doet je dan onmiddellijk glimlachen, het haalt goeie herinneringen naar boven, aan je jeugd, aan 'geheimen', aan dingen die anderen niet mogen weten of nooit te weten mogen komen, je was immers "onzichtbaar" achter je masker...
Of dat dacht ik althans.
Zo herinner ik me als de dag van toen, dat mijn grootmoeder absoluut niet wou dat ik me zou verkleden. Ik mocht niet naar de kermis, ik had daar niets verloren. Waarom dat verbod, dat je als kind helemaal niet begrijpt? Een vriendinnetje van haar op school ( in de jaren 20 dus...het kan verkeren)had een masker op met carnaval en is gestorven aan TBC. Telkens vertelde ze me dat. En dat mocht en zou met mij NIET gebeuren. Dus mocht het niet en daarmee was de kous af.
Mijn groottantes en grootooms ( haar zussen en broers) die in dezelfde stad woonden kwamen me om beurt halen om naar hen thuis te komen en daar lagen mijn "domino" ( lang zwart satijnen kleed tot op de grond) en dito muts ( een puntmuts, ook in het zwart, best te vergelijken met wat leden van de Ku Klux Clan op hun hoofd zetten) en masker gereed, want van hen mocht het wel. Ik kreeg ook zakgeld om op de kermis te gaan. En ik sprak af met mijn vriendinnen Thessa en Micky om de foor rond te gaan.
Na verloop van tijd was dat meer café in en café uit. Maar goed, het was een zalige tijd.
En als de dag van toen hoor ik Micky plots roepen " Gene, je meme is daar!" .
Ik kijk om en waarachtig, mijn grootmoeder , niet te miskennen in haar groene loden, mét paraplu en een vreesaanjagende mimiek onderzocht de menigte ,op zoek naar de misschien toch ongehoorzame kleindochter.
Maar zie, ik had mijn domino en muts aan en was gemaskerd, en zodoende ontsnapte ik de verbanning naar huis en kon ik mijn gangetje gaan. Oef. Al-oef zou Aude later zeggen.

De stoet is een evenement.
Alleen de namen van de groepen doen me al schaterlachen.

Allei-Joep
Beschomt
De Droeve Apostelen
De Loizemaanen
De Popollekes
De Sjattrellen
De Toerenbiejoekes
De Zwiejtollekes
Drasj
Krejeis
Lossendeirdeveirdeirdeir
Minder es mier - Gestoikt
Onzjier zèn préférés
't Es Om Zjiep
Tisj
Wadesdavoriet - Pompen of Verzoipen
Zwisj

De Lodderoeigen
De Loge
De Matotten
De Salongcarnavalisten
De Snotneizen
De Steijnzoel’n
De Tettemoesjen
Eirg
Lotjonslos
Pertotal
Possensje
Schiefregt'oever
't Es Na Of Noeit

Maar waar me het om te doen is, is het volgende.
In de stoet ( die je minstens één keer in je leven moet gezien hebben) dit jaar was er een groep in SS-ers gekleed, met een wagen die eruit zag als een deportatiewagon naar Auschwitz , dit allemaal als satire op de huidige burgemeester van Aalst die van de NV A is.
Carnaval Aalst is sinds een aantal jaren werelderfgoed van de UNESCO en die dames en heren pikken deze carnavalsgroep niet. Er wordt niet gespot met joden en je verkleedt je niet in SS-er...
Lucas Van der Taelen, broer van Anne die een paar jaar terug gestorven is en een klas hoger zat dan wij maar die we echt heel goed gekend hebben ,alsook zijn te vroeg gestorven vader die een vriend was van mijn grootoom Georges in de weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog, schreef er een artikel over in De Standaard. Hij is van de "Groenen" en charmeert me telkens weer met zijn eigenzinnige standpunten waar ik heel dikwijls achter sta. Hij kon er niet bij dat de Unesco zich moeit met zoiets als een carnavalsgroep. Dat je er niets van begrepen hebt van Aalst Carnaval als je denkt dat die verklede mannen echt neonazi's zijn en dat je tegen de Joden bent omdat je spot met de deportatie...Awel ik sta daar 100 % achter. Je hebt er inderdaad niks van begrepen als je dat denkt.
In de stoet ben je niet wie je bent, spot je met wie je wil en heb je feitelijk "amnestie" of een "vrijgeleide" om te spotten met wie en hoe je dat zelf wil.
Die periode duurt welgeteld drie dagen , van zondagmorgen tot woensdag 12 uur.
Dan gaan de maskers af en mag je nog wel verder feesten, maar niet meer "verwijten".
Want zo zeggen wij dat, " wij verwijten mensen op Carnaval", wat we nooit of te nimmer zouden durven doen op een andere dag.
Is dat hypocriet?
Misschien.
Ik vind dat het een kans is die je krijgt om al je frustraties kwijt te kunnen , om daarna weer "een beschaafd mens te zijn " die zich aan de regels houdt.
Maar ja, Unesco geeft waarschijnlijk subsidies aan Carnaval Aalst en dus vinden ze dat ze inspraak mogen hebben . Ik vraag me af of ze hetzelfde zouden doen als er een groep de Roma's zou belachelijk maken of de homoseksuelen of de vrijmetselaars, want die zijn ook gedeporteerd geweest ...
Ik denk het niet.
Voilà , dat moest ik even kwijt.
Het zal wel niet helemaal politiek correct zijn, maar eerlijk gezegd , ik baal dikwijls van het politiek correcte.

Bedankt Christinneke, zelfs in de herfst van mijn leven kan ik nog op je rekenen.....
Gust 2015