traduire

vrijdag 19 april 2013

Quincaillerie Capmarty-Seguela in La Française

Lap, het is zover, het moest er ooit eens van komen: Jan had de klink van onze slaapkamerdeur in zijn handen toen hij, gekleed in pyjama en al, naar binnen wou.
Spot was al binnen, Cartouche en ik wilden naar binnen en Jan ook, natuurlijk....
Gevloek, ge"vermiljaar", niks meer aan te doen, kapot.
Maar dat was niet alles, de deur die Cartouche anders met één enkele druk van zijn poot kon openen in het verleden, bleek nu plots, ineens, in één keer, niet meer te openen...langs geen kanten.
Godvermiljaar van hier en vandaar hebben daar niets aan kunnen veranderen.
Hamer, beitel ( neen niet symbolisch, maar operatief) ,koevoet tenslotte kwamen eraan te pas.
En dan was ze open.
Klink eruit gehaald en tja, nadenken hoe we een eeuwenoud slot met porceleinen klinken konden vervangen.
Geen nood, Geneviève, onze hulp raadde ons de hardware store in La Française aan. Zo'n 16 km van hier. Daar hebben ze alles , zei ze.
En inderdaad, daar aangekomen kwamen we in het Nirwana van oud materiaal terecht, maar ook van de allernieuwste snufjes voor in de keuken.
Een dame die even oud moet geweest zijn als ik, bekeek het oude slot, nam ons mee naar éen of ander rayon , toonde ons soortgelijk slot en klinken, zei ons wat we allemaal nodig hadden om het weer klinkklaar te maken.
Vijzen, pinnetjes, enzovoort enzovoort, ze had alles in huis.
Er was een klein vitrinetje aan de toog waarin uurwerken hingen , onder andere een uurwerk aan een ketting, een zakhorloge in feite. Dat was een droom van Jan. Hij vindt dat handiger dan een polshorloge dat hij gestaag verliest tussen de pruimenbomen. Allez vooruit, we nemen ze mee.
Een rubber ringetje voor het stopsel van een klein melkflesje dat ik ooit van Zwany kreeg : ze had het in stock.( Wees gerust Zwaan, ik heb er 5 gekocht, je kan er dus gerust ééntje van hebben hoor).
Fantastisch toch ?
Ons uitstapje was een schot in de roos.
Koffietje op een terrasje, want wij waren blij.
Ondertussen is het nieuwe slot geplaatst, en Jan kan weer vredig de slaapkamer in. Cartouche niet meer, de deur gaat nu echt heel goed toe.
Hij vindt de nieuwe aanschaf maar niks.
Maar ja, dat vinden we niet zo erg.
Quincaillerie Capmarty Seguela, www.quincaillerie-capmarty.com, Place de la République,82130 La Française, 05 63 65 82 83; Gelijk wat reclame maken voor deze mensen.
Ze zijn 's zondags ook open.
Die verdienen het hoor !