traduire

dinsdag 2 juli 2013

Lijstjes maken

"Mama, wat moeten we allemaal meebrengen? Kan je eens een lijstje maken?"
"Zeg Gene, wat moet ik allemaal meebrengen, wordt het niet eens tijd dat je een lijstje maakt?",vraagt Bernadette mij, uitegrekend dezelfde dag.
Tja, lijstjes.

In het begin dat we hier kwamen wonen, misten we veel.
En dat zag je aan de lange lijstjes, aan getelefoneer met nog andere wensen,last minute calls om toch ook de zaterdagkrant mee te brengen, de humo niet te vergeten,een Story misschien of andere boekskes die je nog liggen hebt, doorlopers 7 sterren ( nooit zo hard gelachen als met Monique die zich afvroeg of dat een soort loopsloefen waren) ,gemengd peper en zout van bij de keurslager, fonds ( wild,kalfs,groenten en rund of lam), aspro vitamine C van Bayer, Zyrtec,louis Widmer lipbalsem,mayonnaise, curry en pickels van De Vos Lemmens,worschester saus,snoeks alamanak, bruine suiker en suikerstroop,boeken,cd's,uitgeknipte krantenartikels over mijn beroemde schoonbroer en nichtjes, of columns van Rik Torfs of Koen Meulenaere,speculoospasta en later speculoospasta met crunchkes,filet américain préparé, kip curry en grijze garnaalsla,kuipjes kaas met sambal oelek, smeerkaas van Maredsous, sneetjeskaas, belegen en tussensoort,onze post en bankafschriften, kleren die we vergeten waren of gekocht hadden en niet konden meebrengen met het vliegtuig.
Ja, het waren lange lijstjes.

Nu is dat gans anders. Want wat we eens zo hard misten, daar hebben we leren mee leven.

We hebben een abonnement op De Standaard, en we lezen ze dagelijks op onze Ipad. Wel vervelend dat je geen stukje kan afdrukken of uitknippen, maar goed.
We hebben een papieren weekendabonnement op Le Monde.
De humo is niet meer wat hij geweest is.en vermits we de krant hebben zien we dagelijks wat er op TV is.
Koen Meulenaere gaf zijn ontslag, daarvoor moeten we dus ook al de Knack niet meer kopen.
De boekskes, ja, dat doet nog altijd plezier. Genre Story, Dag Allemaal, libelle,feeling. Graaf hoe leuk ik dat vind,volledig verkeerd, dat zal wel zijn, maar zo leuk!
Doorlopers 7 sterren. Ja dat hebben ze hier niet, maar eens per jaar sla ik een voorraad in en dus is er geen urgentie. Bovendien, moest ik echt zonder vallen, dan kan ik denksport spelen,alle sterren en alle soorten, op de Ipad alstublieft!
Gemengd peper en zout, altijd handig,maar dat gaat lang mee en ik heb er nog een stuk of drie staan. Ook niet dringend. Fonds, een ganse plank heb ik er nog van! Niet nodig.
Aspro vitamine C hebben ze nu ook hier , zyrtec en andere middeltjes , allemaal ter plaatse.
Mayonnaise, pickels etc, zelf leren maken, overbodig.
Bruine suiker, heb ik nog, en ondertussen heb ik een winkeltje gevonden waar ik het kan vinden, worschester saus ook, stroop bij de Spar, speculoospasta bij Carrefour ( ok met crunch, dat hebbén ze nog niet,maar is dat echt nodig?)
Filet américain en andere " bijval" of " toespijs" voor degenen die niet van Aalst zijn, kan je moeilijk vragen om in de zomer mee té brengen uit vrees voor salmonella, idem voor de sneetjeskaas.
Aangezien we hier nu gedomicilieerd zijn, komt de post rechtstreeks naar le Cigalou. Handig. Idem met bankuittreksels.

En Hollandse maatjes, kan je nu ook verkrijgen in Moncuq, in Café La France, gerund door echte Belgen, een Waal en een Vlaming. Wat een initiatief. Wat een aanpak! Ja, dat mis ik soms. Maar dat kan je niet laten meebrengen of dat kan je niet kopen hé?

Dus, behalve het leuke gezelschap , hebben we niks anders nodig .

Je leert ermee leven hoor, met dat " gemis" , echt waar.