So far, so good.
Rond 9 uur stond ik bij Gilbert, volledig warm ingepakt , muts, collants, dikke sokken, damart onderlijfje, drie pulls boven elkaar ( naar het schijnt is laagjeskleding beter tegen de kou dan een heel dikke trui) , handschoenen en om te werken van die plastic chirurgenhandschoenen, daim botten met wollen voering. Ik zou er zeker tegen kunnen, ware het niet dat het juist die nacht - 4,5 graden onder nul gevroren had en dat het berekoud zou zijn.
Gilbert had zijn grote auvent netjes opgeruimd, de steriliseerbokalen stonden op ons te wachten, de vuren brandden, Hij had de open muren met plastic afgeschermd en vroeg of het zo OK was?
Ik kon alleen enthousiast en dankbaar ja knikken.
We begonnen aan de zware klus.
Het vet in stukjes snijden.
De vleugels bij de karkassen en de nek na het smelten van het vet in de grote koperen ketel laten zakken. Niet proberen spatten te maken en af en toe het boeltje omwoelen, terwijl we met onze knie tegen de randen van de ketel duwden, opdat deze niet van de driepoot zou schuiven.
Na een uurtje gesudder in de koperen ketel halen we er de geconfijte karkassen uit.
En dan laten we de magrets ( ganzenborsten) en billen inzakken.
Een uur, niet langer.
Ik maak de nekken, naai ze langs een kant toe , vul ze met een zelfbereide farce en naai ze aan de andere kant ook dicht.
Na een uurtje halen we er alles uit.
En dan scheppen we heel voorzichtig het vet met pollepels uit de ketel, niet roeren, want onderaan ligt vlees en dat vlees mengen we niet met het vet.
Dan scheppen we de kleine stukjes vlees onder uit de ketel en die houden we apart. Daar zullen we later Fritons van maken. Kipkap, a kind of....
En dan gaat alles in steriliseerketels.
Eens het water kookt moet je één uur rekenen. Alles is immers reeds gegaard in het vet.
EN dan laat je de potten stilletjes aan afkoelen in de ketels.
De volgende morgen haal je de potten uit de ketels, draai je de deksels van de potten, kijk en controleer je of ze dicht zijn en dan kan je je collectie aanvullen.
Vreemd dat je hier echt ook periodes in het jaar hebt waarin de supermarkten "la foire au gras" of "la foire au porc" aanprijzen en ganse paketten maken om paté te bereiden. Ik kan me niet herinneren dat ooit in België gezien te hebben.
En al het materiaal dat je ervoor nodig hebt en dat ik -uiteraard- heb. Of wat hadden jullie gedacht?
Bekaf was ik, rond een uur of 8 's avonds, van een ganse dag recht te staan in de vrieskou.
's Middags hebben we ook buiten gegeten, de karkassen opgepeuzeld ,
met gebakken aardappelen en een fles wijn én "la galette du roi", want het was Driekoningen en dat wordt hier heus gevierd, ware het dan dat de kinderen geen liedjes komen zingen aan je deur....de huizen liggen hier 500 m van elkaar, zie je ze gaan?????
Ik heb het gehad voor dit jaar met de inmaak. Vanmorgen maakte ik de ganzenlevers en nu is het welletjes geweest.
Ik ga op mijn lauweren rusten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten